Trainspotting

Už Vás někdy napadlo, jaké jsou vlastně problémy feťáků, co prožívají, s kým se stýkají, co jim chybí kromě drog? A zajímalo by vás to? Pak nesmíte vynechat kultovní film Dannyho Boyla s Ewanem "Rentonem" McGregorem.

Renton, mladý, pohledný a chlapec, má jeden problém - heroin. Jinak je to mladík jako všichni ostatní. S přáteli hraje fotbal, chodí s nimi plkat do hospody a stále, krom heroinu, hledá smysl dalšího života. To je problém snad každého člověka, který chce něčeho dosáhnout. Pomoct si však musí sám, protože jeho přátelé jsou feťáci jako je on a nebo lidé z nižších společenských sfér.

Neustále zahlcován všední společností, slovy "musíš, nesmíš" se předávkuje a od smrti ho zachrání jen jehla s adrenalinem a rodiče, kteří se konečně odhodlali s jeho problémem zkoncovat. Povedlo se. Renton si po této zkušenosti a po smrti dobrého kamaráda, který se kvůli holce dal na stejnou cestu jako on, uvědomil, že se chce změnit, že chce žít jako každý jiný člověk a mít tu zasraně velkou televizi, přehrávač kompaktů, rodinu, penzi apod.

Film se stal kultem díky vyjímečnému náhledu na generační problémy ve společnosti. Nejde v něm ani tak o drogu samotnou, jako spíš o to, o co všechno vás připraví, co všechno vám díky ní chybí a jen když máte dost morální síly a jisté empatie, můžete i nad ní vyhrát. Doba se mění, lidi se mění, dokonce i drogy se mění. A tak to jde stále dokola, nic nevydrží věčně ve vyjetých kolejích.

Dynamická kamera, klipový střih, naprosto úžasná hudební složka a samozřejmě herecké výkony všech zúčastněných v čele s výborným Ewanem McGregorem, který po Mělkém hrobu vyrostl v nejžádanějšího herce své věkové kategorie a Robertem Carlylem, který od té doby nepředvedl nic tak vyjímečného jako drsňáckého cholerika Begbieho. Naprostá povinnost shlédnutí, neboť tohle zajisté patří ke klenotům nejen britské, ale světové kinematografie.

PS: Již druhý film Dannyho Boyla v Klenotech. Nezávisle na sobě a od jiných přispěvatelů :)

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Trainspotting

(Trainspotting)

Režie: Danny Boyle

Další články v kategorii