Muž z oceli

Superman je bezesporu jedním z nejslavnějších komiksových superhrdinů. Do kin brzy vstoupí jeho nejnovější filmová verze, na které spolupracoval Zack Snyder s Christopherem Nolanem.

Supermanova geneze sahá až na konec 30. let 20. století, tehdy se v roce 1938 poprvé objevil Superman na stránkách sešitovky Action Comics vydavatele DC Comics. Příběh si rychle našel své čtenáře, stal se vlajkovou lodí DC Comics a následně vznikla celá řada seriálů na motivy tohoto komiksu. V 50. letech byl natočen první hraný supermanovský televizní seriál, v 60. letech vznikla slavná animovaná série a v roce 1988 následovala nová hraná série. Od roku 1993 se natáčel u nás patrně nejznámější supermanovský seriál (zde uveden pod názvem Superman) s Deanem Cainem a Teri Hatcher v hlavních rolích. Nejnovějším seriálem o Supermanovi je Smallville (2001 – 2011), který se soustředil na dospívání Clarka Kenta. 

Obliba Supermana a jeho adaptací se neomezily jen na televizní seriály a první slavný film s názvem Superman je z roku 1978 a stal se významnou britsko-americkou koprodukcí (předpokládal se úspěch a druhý díl byl natáčen souběžně s prvním). První díl filmu režíroval Richard Donner a v hlavni roli zazářil Christopher Reeve, který se na několik let stal synonymem komiksového superhrdiny. Snímek s hvězdným obsazením zaznamenal v souladu s očekáváním obrovský úspěch, druhý díl byl uveden v roce 1980 a na režii se podílel Richard Lester. Superman se stal dojnou krávou a následovala ještě další dvě navazující pokračování, přičemž jejich kvalita rapidně klesala a série končila až křečovitým čtvrtým dílem v roce 1987.

O oživení legendy se pokusil Bryan Singer v roce 2006 svým snímkem Superman se vrací s Brandonem Routhem v hlavní roli. Film však nebyl příliš dobře přijat. Uplynulo sedm let a nejnovější zpracování nazvané Muž z oceli přináší Zack Snyder, jenž se etabloval jako tvůrce, který svou pozornost soustředí na vizuální stránku svých filmů. Svůj cit pro precizně komponované a artificiálně přebarevné obrazy ukázal napříč filmovými žánry. Výrazně na sebe upozornil dynamickým remakem hororové klasiky Úsvit mrtvých, který natočil v roce 2004. Od roku 2006 se Snyder soustředil převážně na komiksové adaptace, nejprve adaptoval Millerův opus 300: Bitva u Thermopyl, v roce 2009 režíroval film Watchmen a o dva roky později natočil Sucker Punch.

Dějově se Snyderův Superman věnuje důvěrně známým faktům, která byla dostatečně omleta kvantem předešlých seriálů a filmů a jsou známá i pro publikum komiksem netknuté. Při vřavě na Kryptonu se moudrý Jor-El (Russell Crowe) rozhodne spasit svého synka Kal-Ela tím, že ho naloží do kosmického kočárku a pošle na Zem. Na Zemi se nadaného dítka ujme bezdětný pár Kentových. Kal-Elovo / Clarkovo / Supermanovo putování za sebepoznáním bude zatíženo notnou dávkou deprese a nedorozumění (znatelný rukopis Christophera Nolana s jeho hrdiny-trpitely).

Ve filmu neobjeví (nebo se prozatím nebude významně exponovat) Supermanův úhlavní nepřítel Lex Luthor. Snyder tak i v tomto ohledu naváže na Nolanův odkaz; Nolan se k Jokerovi, Batmanovu úhlavnímu nepříteli, dostal také až v batmanovském pokračování Temný rytíř. Oprávněně tudíž v případě Muže z oceli vzniká předpoklad sequelu. To však neznamená, že tentokrát nebude "muž z oceli" čelit žádnému nepříteli, má se postavit destruktivnímu Generálu Zodovi a jeho kryptonským poskokům a také se musí utkat s nedůvěrou a přezíravosti ze strany pozemšťanů.

Významné novum nás má čekat právě v oblasti zpracování. Z trailerů je na první pohled zřejmé, kam byla většina enormního rozpočtu (225 000 000 $) investována, producenti z Warner Brothers vsadili jednoznačně na monstrativní CGI a zvučná jména.

Hlavní roli Supermana / Clarka Kenta získal Henry Cavill, který se proslavil především seriálem Tudorovci. Clarkovu partnerku / Supermanovu fanynku, reportérku Lois Lane si zahraje Amy Adams (Amy se se Supermanem již setkala, když hrála v jedné epizodě seriálu Smallville), Jor-Ela ztvární Russell Crowe. V dalších rolích se objeví například Laurence Fishburne, Michael Shannon, Kevin Kostner nebo Diane Lane. Scénář k Muži z oceli napsal David S. Goyer ve spolupráci s Nolanem, jenž zároveň figuruje jako jeden z producentů.

Muž z oceli má ambice navázat na nolanovské ponuré komiksové adaptace a zároveň pokračovat ve Snyderově okázalém vizuálním stylu. Jestli bude pro diváky tato kombinace dostatečně atraktivní, se dozvíme 20. června.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Muž z oceli

(Man of Steel)

Režie: Zack Snyder

Další články v kategorii